تاریخ و جغرافیا را چگونه بخوانیم ؟
هر ساله ۱۵ سوال از کنکور سراسری مختص به درس جغرافیا است که در مجموع با تعداد سوالات تاریخ ۳۰ سوال کنکور را تشکیل میدهند.
بسیاری از دانش آموزان درس جغرافیا را همانند درس تاریخ حفظ میکنند(هر چند که این روش غلط است) و یا روش های مطالعه ای را که در درسهای دیگر استفاده می کنند در این درس پیاده می کنند.
اما بر خلاف این شیوه باید بدانید که مطالب جغرافیا حفظ کردنی نیستند و دانش آموزان در واقع باید آنها را بفهمند.
فهمیدن این دو درس به شما کمک میکند که مطالب در حافظه بلند مدت شما بماند و کمتر باعث فراموشی آن بشود.این کار به عملکرد شما در آزمون کمک خواهد کرد.
شیوه های یادگیری درس تاریخ و جغرافیا:
- هنگامی که به خواندن این درس مشغول میشوید از رابطه ی علت و معلولی مطالب کتاب غافل نشوید.زیرا اساس تاریخ جغرافیا را رابطه ی علت و معلولی تشکیل میدهد.
- بعد از تسلطی که شما بر متن کتاب پیدا میکنید لازم است که فعالیتهای کتاب خود را حل کنید.فعالیت های داخل کتاب درسی به کنکاش درآوردن ذهن شما و تثبیت آموخته ها و افزایش آگاهی شما کمک میکند.
- قبل از هر آزمون و با توجه به برنامه پیشروی درس جغرافیا به جدول بندی مباحث بپردازید.در این جدول لازم است که اسامی جغرافیا را بنویسید:از قبیل نام کوه ها و رودها و مرزها و اعداد…..به همراه جزئیات دقیق آنها.این کار به سازمان بندی شدن ذهن شما کمک شایانی میکند.
و در ادامه
- در این میان از محتوا و نکات بسیار ریزی که در داخل تصاویر کتاب درسی شما نوشته شده است اصلا غافل نشوید
- به بازیابی کردن عادت بکنید و سعی کنید این شیوه را هیچگاه از قلم نیندازید.در بازیابی به نکات و خلاصه هایی که از قبل آن را فراگرفته اید اشاره کنید.
- شب قبل هر آزمون نکات را مطالعه کنید.
- از تصاویر و فعالیتهای کتاب حتما سوالاتی در آزمون شما طراحی میشود.این مباحث بسیار حائز اهمیت میباشند و این را بدانید که در سالهای گذشته دست طراحان کنکور برای طراحی همچین سوالاتی بسیار باز شده است.
- حتما سوالات غلط و نزده خود را بعد از هر آزمون چک کنید و آنها را در کتاب خود وارد کنید و بدانید که حتما از آنها سوالاتی در آزمونهای بعد شما خواهد آمد.
- لازم است بدانید که تاریخ و جغرافیا از آن دسته از درسهایی میباشد که قابلیت طراحی همه نوع سوال را دارد
- این نکته را فراموش نکنید که در هر آزمون کتاب شما نسبت به سایر منابع اولویت بیشتری دارد و حتما باید تمرکز شما بر روی کتاب درسی باشد.
همه چیز درباره مطالعه و تست زنی تاریخ و جغرافیای کنکور
درس جغرافیا
همیشه مطالعه و تست زنی تاریخ و جغرافیا و روش موفق شدن در آنها با کلی سؤال و ابهام در ذهن دانش آموزان همراه بوده است.
چقدر برای تاریخ و جغرافیا وقت بذارم؟ هر چقدر وقت بذارم بالاخره یادم می ره؟ این درسها حفظیه اصلا نیازی به تست زدن هست؟ و کلی سؤال دیگه که سعی کردیم در قالب تعدادی سؤال به اون ها جواب بدیم.
جغرافیا را حفظ نکنید. سعی کنید جغرافیا را بفهمید برای یادگیری بهتر جغرافیا مطالب را به محیط خود پیوند بزنید تا به درک عمیق تری از مطالب برسید.
تعدادی از دانش آموزان سعی می کنند که این درس را حفظ کنند، این کار باعث می شود که درس جغرافیا برای آنها سخت تر به نظر بیاید.
سعی کنید بین مطالب درس جغرافیا رابطه همبستگی به وجود آورید.بین عوامل و پدیده های طبیعی، اقتصادی، انسانی یا فرهنگی رابطه علت و معلولی برقرار کنید.
و در ادامه
زیرا اساس علم جغرافیا بر مبنای رابطه علت و معلولی است.برای حفظ کردن اعداد و ارقام کتاب جغرافیا باید تفاوت و تشابهات بین مختصات های جغرافیایی را درک کنید.بنابراین از حفظ کردن اعداد و ارقام به صورت طوطی وار دوری کنید.
زیرا یادگیری جغرافیا را برای شما سخت تر می کند.
درس جغرافیا را خلاصه نویسی کنید.خلاصه برداریهای خود را دسته بندی کنید.مثلا یک صفحه را به رودخانهها، یک صفحه برای صحراها، یک صفحه برای رشته کوه ها و … اختصاص دهید.در کنار خلاصه نویسی، مطالب جفرافیا را جدول بندی کنید.
و درس تاریخ
برای اینکه وقایع تاریخی را بهتر درک کنید، ابتدا باید سیر کلی جریانات تاریخی و علل و عواقب بروز آن را بدانید تا جزئیات آن را بهتر درک کنید.
سعی کنید تاریخ را در طی سال مطالعه کنید. زیرا مطالعه حجم زیاد کتاب درسی در شب امتحان قدرت یادگیری را کاهش می دهد.
متن کتاب تاریخ به صورت داستانی است. بنابراین خلاصه نویسی را فراموش نکنید و فقط نکات جدید را یادداشت کنید.
از جداول کتاب غافل نشوید. چون خلاصه رویدادها را شامل می شود.
هنگام مطالعه وقایع تاریخی از قدرت تخیل خود استفاده کنید و صحنه ها را بازسازی کنید.
از موزه ها و آثار باستانی بازدید کنید. فیلم های تاریخی را تماشا کنید.
و در ادامه
این کار باعث می شود تا یادگیری و فهم تاریخ به شما بسیار کمک می کند.
برای یادگیری بهتر به این درک برسید که چرا باید تاریخ بخوانید؟ پس ابتدا به شناخت کامل در این درس برسید.
درس تاریخ نکات ریز بسیاری دارد. پس در مطالعه آن دقت کنید و نکات را یادداشت کنید.
یکی دیگر از اصول مهم در مطالعه تاریخ، ریشه یابی وقایع است.
جدول بندی مطالب با توجه به سازماندهی که در ذهن ایجاد می کند، در حفظ مطالب نیز به شما کمک می کند.
همچنین جدول بندی به درک تفاوت و شباهت های پدیده ها نیز کمک می کند.
به نقشه ها و تصاویر موجود در کتاب توجه کنید.
و در پایان
این کار به یادگیری بهتر شما کمک می کند. همچنین این قسمت در کنکور و امتحانات نهایی بسیار مهم است.
مطالب علم جغرافیا بسیار گسترده است.
بنابراین برای مطالعه آزاد نمی توانید زمان زیادی در نظر بگیرید.
برای درک بهتر مباحث می توانید فیلم های مستند را تماشا کنید.
روش مطالعه دروس تاریخ و جغرافیا
- هنگام مطالعه این دروس برای خود سوال طراحی کنید و پاسخ آن را در کتاب درسی مطالعه کنید.
- متن کتابهای تاریخ و جغرافیا را با کامل و با در نظر گرفتن همه جوانب مطالعه کنید.
- این دروس از دروسی است که قابلیت طراحی همه نوع سوال را دارد.
- مانند سوال های تستی، تشریحی، پاسخ کوتاه، جور کردنی و جای خالی و …
- به عنوان مثال برای درس جغرافیا تشخیص جهات و یادگیری طول و عرض جغرافیایی کشورها می توانید از کره زمین یا نقشه استفاده کنید.
- به صورت گروهی درس بخوانید.
- با دوستان خود به تعداد ۳ یا ۴ نفر یک گروه تشکیل بدهید.
- سپس مطالب کتابها را برای یکدیگر تشریح کنید.
- حتما از کتاب های کمک درسی استفاده کنید.
- ما به شما توصیه می کنیم از کتاب های کمک درسی گروه آموزش سبز استفاده کنید.
نیاز به مطالعه کتاب درسی هم هست؟
بله، باید در کتاب درسی بیشتر به چه مطالبی دقت کنم؟درس تاریخ و جغرافیا تمرکز ۱۰۰ درصد روی کتاب درسی را لازم دارد، چراکه ۹۹ درصد سوالات از متن کتاب درسی و به صورت نکته ای است.
لذا به هیچ وجه به جزوه اکتفا نکنید، مگر اینکه وقت بسیار کمی داشته باشید. به طور مثال معمولا بخشی از سوالات کنکور سراسری از تصاویر کتاب درسی طراحی می شود که به طور قطع مقداری از این جزئیات در جزوه های شما وجود نخواهد داشت.
پس پاسخ نهایی به این سوال این است که حتما حتما حتما مراجعه کنید به کتابهای کمک درسی گروه آموزش سبز
نکته مهم :
یکی از مسائلی که در این دو درس دانش آموزان را خسته و کلافه می کند، خشکی و زیادی مطالب است.
بارها در کلاس ها دیده ایم که دانش آموزان این ذهنیت را دارند که این حجم زیاد این دو کتاب فقط باعث وقت تلف کردن است.
این تفکر کاملاً اشتباه است، چراکه تمامی رتبه های برتر تاریخ و جغرافیای خود را نسبتاً خوب، خوب یا عالی می زنند و این درس در زیر مجموعه های مهمی ضریب بالایی دارد.
با این تفاسیر سراغ درسنامه ای بروید که این معضل را برای شما بر طرف کرده باشد. اگر میخواستید متنی مانند متن کتاب درسی را بخوانیم اصلاً برای چه سراغ کتاب های کمک درسی برویم؟
و در ادامه
در میان درسنامه ها به دنبال دو عامل جامع بودن و جذاب بودن بگردید. درسنامه ها را کاملاً با دقت و نکته به نکته بخوانید و فکر کنید دارید همان متن کتاب درسی را می خوانید.
در بار اول خواندن، بسته به عمق مطالعه شما بخشی از مطالبی که به نظرتون جالب تر هست مانند سرنوشت یک پادشاه یا یک حادثه خارق العاده در ذهن شما می ماند.
هرچه عمیق تر مطالعه کنید این قسمت از حافظه شما فعال تر عمل خواهد کرد. هر جا که احساس کردید مطالب روند یکنواخت پیدا کرده اند، خلاصه نویسی و کشیدن نمودار را اجرا کنید و به اصطلاح کتاب را شخصی سازی کنید .
فرار بودن این درس ها و حجم زیاد آن بزرگترین مشکل ماست؟
چگونه بخوانیم که یادمان بماند و چقدر وقت بگذاریم؟بهترین راه حل در حل کردن مسئله «زیاد بودن نکات و فراموش کردن آنها» مرور کارآمد است. روشی که در ادامه می گویم احتمال زیاد به شما کمک می کند.
پس از مطالعه درسی که خوانده اید سرفصل های اصلی آن درس را به خاطر بیاورید و سعی کنید یک خلاصه از آن مبحث بنویسید.
سپس به کتاب درسی مراجعه کنید و نکاتی که در یاد نداشته اید را جداگانه یادداشت کنید و هر روز این نکات را مرور کنید تا آنها نیز در ذهن شما بمانند. اما این روش شاید بسیار وقت گیر باشد، پس وقتی از این روش استفاده کنید که وقت زیادی دارید و به پایان سال نزدیک نشده اید .
و در ادامه
اما اگر وقتی زیادی ندارید با مراجعه به نمودارهایی که از سال های پیش وجود دارد فصل هایی که بیشترین تعداد سوال را داشته اند مشخص و آن ها را را به خوبی مطالعه کنید .
بخش های دیگر دانش خود را با استفاده از حل تست ها و سوالات کامل کنید
از آنجایی که این دو درس ماهیت مفهومی ندارند، تفاوتی نمی کند که سراغ کدام نوع سوالات بروید.
این تفاوت تنها زمانی اهمیت دارد که امتحانی که برای آن مطالعه میکنید تشریحی باشد یا کنکور سراسری. قاعدتا برای سوالات امتحان نهایی پایان سال حل کردن سوالات تشریحی مفید تر است.
اما احتمالاً الان که این این مطلب را می خوانید درگیر کنکور سراسری هستید لذا پیشنهاد می کنم سوالات تستی را اولویت اول خود قرار دهید.
اهمیت زمان در سوالها
تاریخ و جغرافیا ۳۰ سوال در کنکور سراسری را به خود اختصاص می دهند. از آنجایی که این سوالات نیازمند حل کردن، تفکر یا تحلیل آنچنانی نیستند، خود به خود در مدت زمان کوتاهی به آنها پاسخ خواهید داد.
چرا که ۹۰ درصد سوالات به این صورت هستند: بلدم یا بلد نیستم. اما بخشی از دانش آموزان هستند که اطلاعات عمومی بسیار قوی در این مباحث دارند.
به طور مثال می توانند با مراجعه به اطلاعات خود در درس تاریخ ترتیب رخ دادن اتفاقات در یک بازه زمانی را تاحدودی به خاطر بیاورند. اگر از این دسته از دانش آموزان هستید:
بله، زمان را در نظر بگیرید. اگر از این دسته نیستید فقط مواظب باشید زمان خیلی زیادی را صرف حل کردن این سوالات نکنید. ضمن اینکه وقت گذاشتن زیاد شما ممکن است شما رو به غلط زدن نیز بیاندازد.
و در آخر
بچه ها کنکور انسانی یک تفاوت اساسی با سایر کنکور ها دارد و آن این است که تعداد درس های شما و کتاب های شما تقریباً دو برابر درس ها و کتاب های سایر رشته ها است.
پس آن چیزی که می تواند برگ برنده شما نسبت به رقبای خودتان باشد توانایی مدیریت مباحث و پرداختن به هر درس بسته به اهمیت یا توانایی شما است.
نکته دیگر آنکه خارج از موارد کلیشه ای که همواره گفته شده به دنبال درصد نباشید.
این نکته را به شما میگویم که اگر خود را در قید و بند عدد قرار دهید ممکن است وسوسه ی درصد بالاتر شما را به غلط زدن بیاندازد، پس سعی کنید دانش خود را بالا ببرید.
تا از میزان تست های شک دار کم کنید. موفقیت در رشته انسانی مدیون پشتکار، مدیریت و کنترل هیجانات است.