رشته تجربی
رشته تجربي و انتخاب آن دغدغه بسیاری از دانش آموزان سال نهم ميباشد اينكه آيا با انتخاب اين رشته پرطرفدار موفق ميشوند يا كه با شكست مواجه ميشوند براي انتخاب بهتر و شناخت اين رشته با ما همراه باشيد.
- اول اينكه تکليفتان را با خودتان مشخص کنيد
- ببينيد در آينده ميخواهيد چه کاره شويد؟
- ببينيد از خواندن چه درسهايی لذت ميبريد؟
- ببينيد در کدام رشته ميتوانيد بهترين باشيد؟
دومين قدم، وضعيتتان در درسهای مربوط به رشتهی مورد علاقهتان است. اگر به رشته تجربی علاقه داريد، وضعيتتان در درس علوم و ریاضی چگونه است؟
برای موفقیت در رشته تجربی قوی بودن در درس های تجربی دوره راهنمایی و علوم زیستی ، ریاضی و شیمی دبیرستان از اهمیت خاصی برخوردار است. دانش آموزانی که به ساختمان بدن موجودات زنده علاقه مند هستند و از مطالعه طبیعت ( گیاه، جانوران و محیط زیست) لذت می برند، می توانند در این رشته موفقیت به دست بیاورند. یادگیری مطالب زیست شناسی نیاز به حافظه قوی دارد یعنی دانش آموز باید بتواند بسیاری از موضوعات دانش زیست شناسی را در ذهن تجسم نماید و به خاطر بسپارد.
شرایط ورود به رشته تجربی چیست؟
مجموع سه نمره پذیرفته شده خرداد یا شهریور هر یک از درس های ریاضی و علوم تجربی، در سه پایه در دوره متوسطه اول بدون ضریب کمتر از ۴۲ نباشد. نمره درس ریاضی و علوم تجربی در سه سال دوره متوسطه اول با ضریب ۳ محاسبه می گردد. مجموع نمرات دروس مرتبط با رشته تجربی در سه سال دوره متوسطه اول با در نظر گرفتن ضریب هر یک از دروس حداقل ۲۵۲ باشد. یعنی به عبارت دیگر چنانچه نمرات هر درس را در ضریب آن جمع نماییم و حاصل جمع آن را بر تعداد دروس مرتبط با رشته تقسیم نماییم معدل لازم برای انتخاب رشته تجربی حداقل ۱۴ باشد يا به زبان ساده تر:
کسب حداقل نمرهٔ ۱۰ در دروس ریاضی (۱)، شیمی (۱) و آزمایشگاه و علوم زیستی و بهداشت است. ضمن اینکه نمره یکی از دروس نامبرده بایستی حداقل ۱۴ باشد.
شما دانش آموزي كه رشته تجربي را انتخاب ميكنيد بايد بدانيد كه تعداد شرکت کننده های کنکور تجربی بيش از سه برابر تعداد کل داوطلبان کنکور ریاضی و همچنین بیش از سه برابر تعداد کل داوطلبان کنکور انسانی ميباشد با اینکه مجموع تعداد کل داوطلبان کنکور نسبت به سال های گذشته کمتر شده اما تعداد داوطلبان کنکور تجربی بیشتر از قبل شده است.
با وارد شدن به اين رشته وارد رقابتي سخت و نفس گير شده و بايد با مشاوره و برنامه ريزي قدم به قدم تا موفقيت گام برداريد.
دروس عمومي و اختصاصي رشته تجربی
دروس عمومي
- زبان و ادبيات فارسي
- دين و زندگي
- زبان انگليسي
- عربي
دروس تخصصی
- جغرافيا
- آمادگي دفاعي
- تربيت بدني
- اختصاصي
- زيست شناسي
- شيمي
- زمين شناسي
- رياضي
- فيزيك
- آمار و مدلسازي
چرا رشته تجربی ؟
۱- شان و موقعیت اجتماعی سه رشته (پزشکی، دندان پزشکی و داروسازی) باعث شده است كه دانش آموزان با روياي پزشك شدن اين رشته را انتخاب نمايند
۲- بالا بودن سطح درآمد سه رشته بالا از دلايل جذب بسيار بالا براي انتخاب اين رشته ميباشد
۳- علاقه ی شدید به درس زیست شناسی با مباحث جذابش برای خیلی از دانش آموزان دلیل خوبی برای انتخاب این رشته می باشد.
در نهايت شما دانش آموزي كه با هزاران رويا اين رشته را انتخاب مينماييد بايد بدانيد كه در رقابتي پا گذاشته ايد كه اگر آن را جدي نگيريد بازنده ميشويد در اين رشته كساني پيروز هستند كه به يك برنامه هدفمند و راهبردي پاينبند هستن و لحظه اي از رويا و هدف خود دست برنميدارند.
بازار كار رشته تجربي
معيار مشخصي براي خوب بودن يا نبودن رشته اي وجود ندارد اما يك اصل مهم در انتخاب رشته و شغل در آينده اين است كه شما حتما رشته اي را انتخاب نماييد كه به آن علاقمند براي انتخاب رشته دانشگاهي در اين رشته مطالعه و تحقيق فراوان داشته باشيد و با توجه به قابليت هاي خود رشته اي را انتخاب نماييد كه بتوانيد در آينده شغلي مناسب داشته باشيد
از جمله شغل هاي پر طرفدار رشته تجربی میتوان به موارد زیر اشاره کرد :
- پزشكي
- دندانپزشكي
- داروسازي
- دامپزشكي
- مامايي
- پزشكي هسته اي
- پرستاري
- فيزيولوژي
- بينايي سنجي
- شنوايي سنجي
- گفتار درماني
- كاردرماني
- هوشبري
- علوم آزمايشگاهي
- اتاق عمل
- تكنولوژي پرتو شناسي
- انواع دبيري
و صدها رشته كاربردي ديگر با آينده شغلي مناسب نام برد.